Anpassa / Hjälp

Innehåll

Tillgänglighetsmål

All information och alla tjänster som publiceras på Meriteas webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder.

Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra vår webbplats. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar.

Hjälp och användningstips

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats. Flera av tipsen gäller även för andra webbplatser.

Utskrift

Meriteas webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.

På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet ändrat till serif-typsnitt och textstorleken anpassad för utskrift.

Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Textstorlek

Meriteas webbplats använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla, men så här gör man i de som är vanligast just nu:

 • Internet Explorer version 6
  1. Öppna menyn Visa
  2. Öppna undermenyn Textstorlek
  3. Välj den textstorlek du vill ha
 • Internet Explorer version 7
  1. Öppna menyn Sida
  2. Öppna undermenyn Textstorlek
  3. Välj den textstorlek du vill ha
 • Firefox
  1. Öppna menyn Visa
  2. Öppna undermenyn Zoom
  3. Välj Zooma in eller Zooma ut. Då förstoras eller förminskas allt innehåll på sidan. Om du bara vill påverka textstorleken, välj Zooma endast texten.
 • Safari
  1. Öppna menyn Innehåll
  2. Välj Öka textstorleken eller Minska textstorleken

I de flesta andra webbläsare går det att förändra textstorleken eller förstora hela sidan på liknande sätt. Om du är osäker på hur man gör bör information om det finnas i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Nya fönster

Generellt ska inga länkar öppnas i nya fönster. Undantag finns för vissa dokumentformat, till exempel PDF. När en länk öppnas i ett nytt fönster anges det tydligt.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpple) i Mac OS X.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab.

Genvägar

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att behöva "tabba" sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida en länk som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet.

Uppläsning

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter eller helt enkelt hellre lyssnar än läser, finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst.

Funktionen aktiverar du med hjälp av länken "Lyssna" som finns på varje sida. Då öppnas (under förutsättning att JavaScript är aktiverat i din webbläsare) ett nytt fönster med en ljudspelare i. På så sätt kan du läsa texten samtidigt som du får den uppläst. Du kan också markera den text du vill ha uppläst först. Då blir bara den texten uppläst i stället för hela sidan.

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i Vervas dokument Vägledningen 24-timmarswebben samt World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0.

Aktuellt